CherryStory


ENTRY ABOUT LINKS STUFFS FCBOOK TWITTER ASK.FM NEWER OLDER +FOLLOW

Tragedi Titanic Tercatat dalam AL-QURAN
         Assalamualaikum.. hellooo peeps! dah lama tak update belog nih.. heee.. malam ni just nak share kan 1 kisah yang menarik . terbace dekat blog tadi, so aku copy n paste je kat rumah aku ni..

Kebesaran ALLAH S.W.T:

Ucaplah ''Subhanallah..''.Siapa yang tidak tahu tentang kisah tragik kapal RMS Titanic tenggelam di tengah laut Atlantik Utara tahun 1912.Ramai sedia maklum bahawa kapal gergasi yang paling mewah ketika itu tenggelam kerana melanggar bongkah ais gergasi.Dengan sedikit sahaja kebocoran,kapal Titanic yang dibina dalam masa 3 tahun itu tenggelam dalam masa 3 jam sahaja.

Tetapi para sarjana dan ilmuwan Islam terkemuka dunia yang mengkaji sejarah kapal itu menemui hasilnya yang amat mengejutkan.Baca balik Surah Yaasin ayat ke 41 hingga ayat ke 44,AllahuAkhabar!!:

لَا الشَّمْسُ يَنبَغِي لَهَا أَن تُدْرِكَ الْقَمَرَ وَلَا اللَّيْلُ سَابِقُ النَّهَارِ وَكُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ
41. Dan suatu tanda (kebesaran Allah yang besar) bagi mereka adalah bahwa Kami angkut keturunan mereka dalam bahtera yang penuh muatan.
وَآيَةٌ لَّهُمْ أَنَّا حَمَلْنَا ذُرِّيَّتَهُمْ فِي الْفُلْكِ الْمَشْحُونِ
42. dan Kami ciptakan untuk mereka yang akan mereka kendarai seperti bahtera itu [1269]. [1269] Maksudnya : binatang-binatang tunggangan, dan alat-alat pengangkutan umumnya.
وَخَلَقْنَا لَهُم مِّن مِّثْلِهِ مَا يَرْكَبُونَ
43. Dan jika Kami menghendaki niscaya Kami tenggelamkan mereka, maka tiadalah bagi mereka penolong dan tidak pula mereka diselamatkan.
وَإِن نَّشَأْ نُغْرِقْهُمْ فَلَا صَرِيخَ لَهُمْ وَلَا هُمْ يُنقَذُونَ
44. Tetapi (Kami selamatkan mereka) karena rahmat yang besar dari Kami dan untuk memberikan kesenangan hidup sampai kepada suatu ketika.

Dan mereka turut menyatakan bahawa maksud dari potongan itu bahawa berdasarkan kenyataan bongkak kapten kapal Titanic iaitu Kapten Edward J.Smith
''Tuhan sendiri tidak dapat menenggelamkan kapal ini.Dengan pengalaman lebih 40 tahun,tidak ada satu pelayaran di bawah sayapun yang pernah gagal saya kendalikan walau dalam apa jua keadaan laut yang menggila..''.Kenyataan beliau itu cukup menunjukkan mereka telah lupa ada kuasa yang jauh lebih hebat iaitu Tuhan.''Hasil'' dari kenyataan bongkak itu,Tuhan mentakdirkan kapal itu belayar hanya 3 hari saja dan lautan Atlantik Utara menjadi perkuburan besar bagi hampir 1500 orang ''mangsa'' Titanic.Subhanallah.


incik google munye!


0 comment[s] | back to top

Yeahh! I got a boy!




0 comment[s] | back to top

Yakin dengan janji Allah SWT

Ambillah iktibar janji Allah, bahawa sekiranya jalan perjuangan ini mudah dan cepat, nescaya ramailah penyokong yang akan bersama kita untuk menunggu habuannya. Sedangkan kemenangan memerlukan pengorbanan, dengan menjadikan kemenangan dalam perjuangan ini mestilah dengan tarbiyah, iman dan penuh akhlak Islam dengan tidak membalas dendam sesudah mencapai kemenangan
Bila kita melakukan usaha agama atau usaha keatas sesuatu amalan yang baik, tetapi kita tiada atau kurang keyakinan kepada Allah, maka bila datang sedikit kesusahan atau cubaan, maka dengan mudah, kita tinggalkan usaha-usaha ini. Keyakinan pada Allah dan janji-janji Allah adalah begitu penting disemaikan didalam hati dan juga, usaha sebaik mungkin sebagaimana yang disarankan oleh Allah Taala. Bila Nabi Musa datang kebukit Tursina dan berkata-kata dengan Allah, yang pertama diajar adalah keyakinan keatas Allah semata-mata.

Diperintahkan Nabi Musa melontar tongkatnya, dan tongkatnya berubah menjadi ular, lalu diperintahkan ambil semula tongkat tersebut yang masih dalam keadaan seekor ular. Nabi Musa ketakutan tetapi yakin segalanya berlaku diatas perintah Allah dan dia harus turuti perintah Allah, maka dipegangnya ular itu yang mana berubah kembali menjadi tongkat. Dan begitu juga, bila Firaun mengejar Nabi Musa dan umat-umatnya, bila mereka sampai dilaut Merah, Nabi Musa tahu melalui pengalamannya yang bila dia lontarkan tongkatnya, akan menjadi ular dan menyerang Firaun, tetapi Nabi Musa tidak bertindak seperti pengetahuan atau pengalaman dia, tetapi bertindak atas perintah Allah.

Lalu Allah perintahkan Nabi Musa memukul Laut Merah dengan tongkatnya yang mana Laut Merah terbelah dan Nabi Musa juga umat-umatnya berjaya melarikan diri dari Firaun dan bala-tenteranya, manakala, Firaun dan seluruh bala-tenteranya ditenggelamkan dan dimusnahkan oleh Allah Taala.





0 comment[s] | back to top

Hari-hari yang m'bosankan
     


      Assalamualaikum semua.. lame betol tak update my bloggie nih.. mula je proses artwork memang tak sentuh blog ni.. jadual belajar memang pack sangat, tipu la kalau cakap takde masa terluang tu tapi masa tu sangat diperlukan untuk tubuh yang montel ni rest.. huhuhu.. n Alhamdulillah artwork tu dapat disiapkan dgn sempurna dan sudah selamat dihantar.. resultnye?? blom tau lagi.. aku dah buat yang terbaik semampu aku so hanya tawakkal kpd Allah SWT agr dapatla result yang gempak gtu..

      Jadi ceritanye sekarang ni aku teramatlah bosan! yela kan exam dah abis.. Alhamdulillah, diri ini sudah terlepas drpada segala buku-buku yang tebal, tubuh yang berat ni pun dah jadi ringan.. huehue..( rasenye je la kan) sekarang aku hanye duduk umah besarkan tubuh yang dah amat besar nih.. terfikir jugak nak cari kerja, tapi keadaan cuace skrang amat tidak mengizinkan saye b'kerja.. hujan je memanjang camne nak pegi kerja.. Dipahamkan teganu banjir teruk jugak.. mujurla area marang ni taklah teruk sangat banjir.. dah musimnye, nak buat camne kan?? redha je la.. nak kuar umah pon tak boley.. tapi best gak ujan camni.. hehehem, kje aku tido je.. nak mandi pun terasa amat malas,.. macam duduk kat london dah i rase.. arap-arap lepas ni bertambah baik la cuaca supaya aku dapat pergi kerja pulak.. tak sanggup dah idop macam nih..

0 comment[s] | back to top

exam oh exam!
                           EXAM make me crazy! 


                                                                                        9/5/2012 (STPM OTI 1)

0 comment[s] | back to top

Keuntungan mac 2012
        Assalamualaikum w.b.t 
aduhai belog aku nih, dah b'sawang bagai! serious, sejak kembali brsekolah ni memang tade mase nak berbelog sume ni.. memang tak sempat dan boleh cakap memang takde mood langsung nak update blog.. sigh* ya Allah baru aku tahu betapa banyak dugaan masuk form 6.. =( lebih-lebih dah naik upper 6.. memang tak sempat nak cover esemen yang datang umpama air..  result TOV baru ni memang mengecewakan, tak sampai hati aku nak bagitau result dkt mak dgn ayah..  sekarang ni dah bulan 3.. cuma ada around 7 bulan je lagi untuk aku berusaha! wish me luck ok.. =)

Ok, banyak perkara happy dan perkara yang m'buatkan aku tension dalam bulan mac ni, bulan jan, bulan feb tak yah cerita la kan sebab memang aku sangat stress! so bulan mac tercinta dapat buat aku tersenyum sampai telinga.. hikss, ok aku cerita perkara- perkara happy dulu ye.. first, awal-awal bulan lagi aku dah dapat fon baru.. wahh happy sangat, thanks my dad.. walopon bukan beribu regenye.. my dad hadiahkan samsung galaxy y! first time pakai smartphone tau.. huhu.. second, bulan ni jugak ade 1 week school holiday.. time for rest... walopon esemen b'lambak.. aku ignore kan je esemen tu... huehuehue.. 

Yang membuatkan aku down bulan ni ialah kerja kursus seni visual akan bermula!!  maka akn bermula lah migrain aku dan akan stop pada bulan julai.. lame giler kan..  nekad! taon depan tak nak sekolah dah.. o.O
Ok, stop here.. bai bai!



you all make me happy in distress!


0 comment[s] | back to top

baru dapat!
            Assalamuailakum s.w.t  korang tau ape yang aku baru dapat? sekolah-sekolah lain dah lame dapat.. sekolah aku baru semalam dapat.. dan memang tak pegi tebus lagi... at least dapat la kan.. ya! saya b'syukur... huehuehue... 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


0 comment[s] | back to top

you all make me happy in distress!

baru dapat!
Wednesday, 1 February 2012 - Permalink - 0 Comments
            Assalamuailakum s.w.t  korang tau ape yang aku baru dapat? sekolah-sekolah lain dah lame dapat.. sekolah aku baru semalam dapat.. dan memang tak pegi tebus lagi... at least dapat la kan.. ya! saya b'syukur... huehuehue... 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.